Speltherapie

Wat is speltherapie?

Bij speltherapie wordt spelen gebruikt als middel om een kind te helpen bij het verwerken van emotionele problemen. Een volwassene verwerkt dikwijls zijn problemen door erover te praten, maar voor kinderen is dit meestal niet mogelijk. Een kind weet veelal niet de oorsprong van het probleem en vindt het daarbij vaak moeilijk om er woorden aan te geven. Omdat vrijwel alle kinderen het prettig vinden om te spelen, lukt het vaak wel om in de vorm van spel emoties te verwerken. Zij kunnen hun emoties binnen het spel verbeelden en er uiting aan geven waardoor het veilig voor hen blijft. Hoe veiliger het voor het kind is, hoe meer het kind de achterliggende gevoelens in het spel laat zien. De therapeut kan zo zien wat het kind bezighoudt en hierop inspelen om het kind te helpen zijn emoties te verwerken. De therapie wordt gegeven in de speelkamer, waar het kind zich met behulp van het aanwezige materiaal kan uiten.

Welke kinderen hebben baat bij speltherapie?

Een probleem bij een kind kan uiteenlopende oorzaken hebben en de klachten die hieruit voortkomen kunnen verschillend zijn. Soms zijn de klachten naar binnen gericht, bijvoorbeeld als een kind angstig is, veel piekert, somber is of zich minderwaardig voelt. Andere klachten kunnen meer naar buiten zijn gericht en manifesteren zich in de relatie met anderen; zoals liegen, pesten of agressief gedrag.

 

Er kan sprake zijn van eet-, slaap- en zindelijkheidsproblemen of van lichamelijke klachten die niet medisch te verklaren zijn. Soms zijn er gedrags- of leerproblemen op school of thuis. In sommige gevallen is er een duidelijke oorsprong aan te wijzen voor de klachten; een ernstige gebeurtenis zoals het verlies van een geliefd iemand of een ziekenhuisopname kan de klachten in gang gezet hebben.
Een oorsprong van de klachten kan ook liggen in de manier van omgang binnen de leefomgeving van een kind.


Al deze klachten kunnen een kind emotioneel zodanig belasten dat zij worden geremd in hun ontwikkeling. Tot een jaar of twaalf kan een kind in aanmerking komen voor speltherapie maar speltherapie is rond die leeftijd vaak gecombineerd met gesprekken.

Ouderbegeleiding

Naast de therapie voor het kind vindt er een nauwe samenwerking met de ouders of verzorgers plaats. Dit is belangrijk om enerzijds het kind te helpen en anderzijds afstemming te zoeken met de ouders of opvoeders. Het is belangrijk om te achterhalen hoe de opvoeding en ontwikkeling van het kind tot nu toe zijn verlopen. Meer kennis van de problematiek en een beter begrip van de aard van het kind geeft meer mogelijkheden voor een succesvolle ondersteuning. De ouderbegeleiding bestaat uit gesprekken waarin de opvoeding en het gezinsleven besproken worden, en het resultaat van de behandelingen.